Rubberboot opblaasbaar vs RIBS

Het kiezen van de “beste rubberboot” kan ongelooflijk moeilijk zijn met het huidige overschot aan verschillende types en merken die vandaag beschikbaar zijn. Wanneer u uw onderzoek doet, houd er dan rekening mee dat de “beste rubberboot” van persoon tot persoon zal verschillen, en uiteindelijk zal afhangen van een exemplaar dat aan uw persoonlijke voorkeur voldoet, aan uw eisen voldoet, binnen uw budget past en u veilig brengt naar waar u moet zijn – uw volgende avontuur op het water, er worden steeds meer watersport beoefend! een voorbeeld in Nederland is de opkomst van een zogenoemd sup board.

Voor eigenlijjk al deze sporten is een wetsuit handig. een wetsuit kopen via watersports4fun is dan een slimme optie.

Om u te helpen uw keuze te bepalen tussen harde (rigid inflatable boats of RIBs) en standaard opblaasbare boten, zal dit artikel de voor- en nadelen van beide types behandelen.

Stijf en opblaasbaar

Stijve opblaasboten zijn ontworpen met een solide, gecontourde V-romp. Dit wordt meestal een “Deep V” genoemd. Deze diepe V verhoogt de kracht en de prestaties van de RIB in het water door zijn directionele stabiliteit te optimaliseren en zijn vermogen om op te stijgen en naar het wateroppervlak te klimmen om gemakkelijker op het vlakke te komen.

De stevige constructie van de romp zorgt voor extra stevigheid, waardoor het gemakkelijk door golven, ruw water en woelige omstandigheden snijdt met weinig inspanning. Dit rompontwerp op een RIB geeft het ook een superieure wendbaarheid en een hogere topsnelheid terwijl het op het vlakke vaart.

Nadelen

RIBs zijn veel duurder dan opblaasbare rubberboten met opblaasbare kielen, vooral als je ook de onderhoudskosten en de opslagkosten in aanmerking neemt die na verloop van tijd zullen oplopen. Omdat RIBs zwaar en volumineus zijn, kunnen ze niet gemakkelijk worden gedragen, te water gelaten, aan land gebracht en opgeborgen; vandaar de behoefte aan een trailer om ze te vervoeren en een grotere hoeveelheid ruimte om ze na gebruik op te bergen.

Stijve opblaasbare boten klinken misschien duurzamer vanwege hun houten, stalen of zelfs glasvezel rompen, maar dit vrijwaart ze niet van deuken en beschadigingen tijdens het gebruik of wanneer ze aan de grond lopen. De buitenste afwerking van de glasvezel, of gelcoat, is gevoelig voor krassen en aantasting veroorzaakt door scherpe, schurende aanraking zoals stenen.

Dit kan leiden tot spinscheurtjes en blaasvorming, waardoor het water uiteindelijk door de gelcoat heen dringt. Bij het te water laten of ophalen van een glasvezelboot kunnen de scherpe randen van een trailer de gelcoat ook beschadigen als men niet voorzichtig is.

Bij slecht onderhoud is de hars in de glasvezel vatbaar voor aantasting. Reparatie van dit soort schade is zeer kostbaar. RIBs met aluminium rompen kunnen ook een probleem worden als hun romp wordt gedeukt of beschadigd door een impact, vervorming van de romp kan de prestaties van de boot beïnvloeden.

Voordelen

Een groot voordeel van opblaasbare boten is dat ze veel minder kosten dan een RIB. Dat betekent niet dat je er minder aan hebt als je hun betrouwbaarheid en prestaties vergelijkt. Opblaasbare rubberboten zijn ongelooflijk veelzijdig en handig te gebruiken in bijna elke waterweg.

In feite is een van de beste eigenschappen die zachte rubberboten hebben hun draagbaarheid. Door het lichte gewicht en de zachte romp zijn deze rubberboten gemakkelijker te lanceren en op te halen in vergelijking met starre opblaasbare boten.

Opblaasbare boten kunnen ook met weinig moeite worden leeggepompt en opgevouwen tot een kleiner formaat. Hierdoor passen ze in kleine, krappe ruimtes zoals opbergkasten op boten of campers, kasten of zelfs in de kofferbak van uw auto. Daar komt nog bij dat u voor opblaasbare boten geen aanhangwagen hoeft te gebruiken.

Zonder dat u een trailer hoeft aan te schaffen en op te slaan of de extra benzinekosten hoeft te betalen die het slepen met zich meebrengt, bespaart u zich op de lange termijn een hoop geld.